Mondhygiëne onvoldoende bij 3 op 4 bewoners
- Bert Paepen
- 17 mrt
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 28 mrt

De mondgezondheid van ouderen in woonzorgcentra is een belangrijk aspect van algemene gezondheid en welzijn, maar wordt nog al te vaak over het hoofd gezien. Een recente studie van KU Leuven onder leiding van professor Joke Duyck geeft aan dat de mondhygiëne voor veel bewoners onvoldoende is, en dat hier sinds 2010-2011 niet echt vooruitgang is geboekt. Via concrete tips geven de onderzoekers aan hoe zorgteams hierop kunnen inspelen.
Mondgezondheid onderzocht via Pyxicare
Tussen april en oktober 2022 werd de mondgezondheid van 458 bewoners in Vlaamse woonzorgcentra onderzocht. De onderzoekers gebruikten hiervoor de BelRAI mondzorg module in Pyxicare en tandheelkundige indices. De gemiddelde leeftijd van de onderzochte bewoners was 82,7 jaar, en 70,3% van hen was vrouw.
Geen verbetering sinds 2010
Een van de meest voorkomende problemen was onvoldoende hygiëne. Bij 75,7% van de bewoners met tanden was de mondhygiëne onvoldoende, en bij 68,5% van de prothesedragers was de prothesehygiëne onvoldoende.
Meer dan de helft (56.9%) van de bewoners met tanden vertoonde tandproblemen. Bij ongeveer 44% ging het om bederf tot in de zenuwholte of om wortelresten.
Ongeveer de helft (49.9%) van de deelnemers vertoonde tandvleesproblemen.
Nagenoeg een derde (32,8%) van de bewoners meldde een droge mond, en 23,4% had kauwproblemen. Deze problemen kunnen de levenskwaliteit aanzienlijk beïnvloeden.
De sterkste correlaties werden gevonden tussen mondhygiëne en de conditie van het tandvlees, en tussen kauwproblemen en pijn.
Welke factoren maken een verschil?
De studie identificeerde verschillende factoren die mondgezondheid negatief beïnvloeden:
Bewoners met cognitieve achteruitgang of verminderde zelfzorgcapaciteiten hadden meer kans op mondgezondheidsproblemen.
Het gebruik van meerdere medicijnen was geassocieerd met een droge mond, kauwproblemen en pijn.
Slechts 30% van de bewoners had in het afgelopen jaar een tandarts bezocht. Degenen die dat wel deden, hadden betere scores voor mondhygiëne en de gezondheid van het tandvlees.
Adviezen voor betere mondgezondheid
Gezien het belang van mondgezondheid voor algemene gezondheid en levenskwaliteit verdient het aanbeveling om te blijven inzetten op:
Dagelijkse mondverzorging: Zorg ervoor dat bewoners dagelijks hun tanden poetsen en hun protheses reinigen. Tandplaque bestaat hoofdzakelijk uit bacteriën. Een goede dagelijkse mondhygiëne houdt de hoeveelheid bacteriën onder controle en voorkomt niet alleen problemen in de mond, maar houdt ook verband met de algemene gezondheid. Concrete tips vind je in de richtlijnen vind je bij de nieuwe CAP Mondhygiëne.
Regelmatige tandartsbezoeken: Moedig bewoners aan om regelmatig een tandarts te bezoeken voor controles en professionele reinigingen. Dit kan helpen om problemen vroegtijdig op te sporen en te behandelen.
Mondgezonde voeding: Niet alleen wát gegeten wordt, maar ook het aantal voedingsmomenten speelt een rol voor de mondgezondheid.
Tip: De basisadviezen voor een gezonde mond vind je op de webpagina van Gezonde Mond
Wat kan je nog doen?
Organisaties kunnen inzetten op een duidelijk mondzorgbeleid onder andere door
het opzetten van een samenwerking met tandartsen en/of mondhygiënisten,
het voorzien van duidelijke richtlijnen en protocollen voor mondzorg,
het regelmatig voorzien van opleiding over mondzorg voor de zorgverleners.
Op niveau van de bewoners kan dit door
de mondhygiëne en mondgezondheid op regelmatige basis op te volgen. Dit kan met de nieuwe items ‘Gebit en mond’ in BelRAI LTCF.
mondzorg te integreren binnen de zorgplanning,
een individueel preventief mondzorgplan op te nemen in het zorgdossier.
Meer weten?
Heb je nog vragen of wil je meer weten over hoe je de mondgezondheid van je bewoners kan verbeteren? Neem een kijkje op de webpagina van Gezonde Mond.
Comments